Međunarodni dan mladih 2022.

Na Međunarodni dan mladih, u Svečanoj sali grada Leskovca uručeni su ugovori o finansiranju omladinskih projekata „Aktiviraj se“.

Podeljeno je 19 ugovora ukupne vrednosti 1,8 miliona dinara.

Ugovore je uručila Aleksandra Zdravković, šef Odeljenja za imovinsko-pravne poslove, koja je na početku konferencije u ime gradonačelnika Leskovca dr sci. med. Gorana Cvetanovića i u svoje ime pozdravila sve prisutne i čestitala im Međunarodni dan mladih.

„Mladi su naša pokretačka snaga, naša budućnost. Zato treba da radimo i borimo se za njih i njihovu još bolju budućnost. Grad Leskovac u saradnji sa Kancelarijom za mlade, već osmu godinu zaredom, tačnije od 2015. godine finansira realizaciju omladinskih projekata za čiju namenu je iz budžeta Grada izdvojeno 11 miliona dinara. Finansirano je 120 projekata u čiju pripremu i realizaciju je učestvovalo 6.000 naših mladih sugrađana.“

„Programom „Aktiviraj se“ Grad Leskovac motiviše mlade da urade nešto korisno za sebe i zajednicu u kojoj žive, da razvijaju svoje veštine i humanost, da podstičemo društveni aktivizam mladih, budimo njihovu kreativnost, potencijale i inovativne ideje. U cilju pružanja podrške mladima Grad Leskovac organizuje dodelu nagrada mladim talentima. Do sada je nagrađeno preko 4.500 mladih za šta je iz budžeta Grada izdvojeno 120 miliona dinara.

Pored novčanih nagrada, Grad sve nosioce Vukove diplome nagrađuje ekskurzijom,“ – dodala je Zdravkovićeva.

U ime korisnika sredstava obratio se Aleksa Božić ispred učeničkog parlamenta Ekonomske škole „Đuka Dinić“ Leskovac.

„Želim da se zahvalim našem gradu koji nam daje velike mogućnosti raznim organizacijama kao i Kancelariji za mlade koja ima veliki broj volontera. Izuzetna mi je čast što mogu da pomognem svom gradu pišući razne projekte i posećivajući mnogobrojna dešavanja. Ja ću se truditi da nastavim ovim tempom i siguran sam da ćemo svi mi našim aktivnostima podstaći nove mlade ljude da se aktiviraju, za bolje sutra."

Aleksandar Stojanović, koordinator Kancelarije za mlade, govorio je o Strategiji za mlade koja sadrži i akciono planiranje koja važi od 2021-2025. i koju je Grad Leskovac prvi u Srbiji usvojio prošle godine. „Na njegovoj izradi učestvovalo oko 50 udruženja i organizacija, učeničkih parlamenata i mladih ljudi. Lokalna Strategija za mlade se oslanja i na nacionalnu strategiju za mlade.“

O nama

Kancelarija za mlade grada Leskovca formirana je 25 aprila 2009. godine i sastavni je deo Agencije za lokalni ekonomski razvoj. Kancelarija za mlade predstavlja most između mladih s jedne strane, Lokalne samouprave, organizacija i institucija koje se bave mladima i Ministarstva omladine i sporta s druge strane.

ministarstvo logo1