• Home
  • Vesti
  • NAGRADE MLADIM TALENTIMA NA DAN GRADA

NAGRADE MLADIM TALENTIMA NA DAN GRADA

Mladi sugrađani koji su učestvovali na ovogodišnjem Javnom pozivu grada Leskovca - Kancelarije za mlade nagrađeni su za izvanredne rezultate u studiranju i školovanju kao i za osvojene medalje i nagrade na takmičenjima.

Tradicionalna podela nagrada mladim talentima grada Leskovca koji su u toku protekle godine ostvarili zapažene rezultate na polju nauke, kulture, umetnosti, sporta je priređena na dan grada u dvorištu Centra za stručno usavršavanje u Leskovcu. Svečanoj podeli nagrada su prisustvovali i najeminentniji dobitnici Oktobarske nagrade Grada Leskovca koji su svojim ličnim zalaganjem dali značajan doprinos razvoju grada. Oni su idealni primeri osoba koje su ispunile svoj maksimalni potencijal i vrednim trudom, radom, zalaganjem i doslednošću zavredili značajna mesta u našem društvu. Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić i generalni direktor JVP „Srbijavode“, pored gradonačelnika Leskovca dr Gorana Cvetanovića, su se zvanično obratili mladim, najuspešnijim talentima sa teritorije grada.

Gradonačelnik je govorio o svojoj ličnoj težnji da što više podrži mlade na njihovom putu ka uspehu: „Ovaj trenutak u današnjem danu je meni omiljeni. Istrajnost u dodeli ovih nagrada me čini srećnim, jer u njima se vidi uspeh našeg grada, u njima se ogleda i moj uspeh. Ponosan sam što sam insistirao na obnovi ovog Fonda koji je i otvoren na moju inicijativu.

Na ovu funkciju sam stao sa željom da podržavam rast i razvoj, sa željom da moj grad bude rasadnik velikih, pametnih intelektualaca koji će biti naši najbolji promoteri. Mislim da sam svoj cilj ostvario, jer iz godine u godinu naš Fond raste, a broj talenata je sve veći i veći. Iz budžeta grada je ove 2019. godine za ovaj Fond izdvojeno 5,7 miliona dinara koje su podeljene na 201 ugovor. Podsetiću vas da smo do sada sa ovom podelom nagradili preko 2700 mladih sa preko 70 miliona dinara. A januara, povodom dana Svetog Save za 310 mladih talenata sa teritorije grada je iz budžeta izdvojena suma od 9,55 miliona dinara.“

Ministar omladine i sporta i dobitnik Oktobarske medalje se obratio svim mladim ljudima, učiteljima, nastavnicima, roditeljima rekavši da je zadovoljstvo stati rame uz rame i govoriti posle svih divnih doktora nauka na dan kada njihov grad slavi sve njihove uspehe i dostignuća. „Ogromno je zadovoljstvo biti danas među najtalentovanijih i najuspešnijih dvesta Leskovčana koji su sada pokazali i dokazali da su idoli ne samo juga Srbije i Leskovca, već idoli celokupne Srbije. Danas pričamo o sadašnjosti ali pričamo i o budućnosti, ali kada kažemo sadašnjost itekako mislimo na vas, itekako želimo da se ugledamo na vas, itekako ste pokazali da se trud i zalaganje i rad isplate i vi vrlo dobro znate sa kakvim izazovima ste se suočili da biste danas bili ovde.Vrlo dobro znate koliko vremena, sati i dana je potrebno da biste postali zaslužni mladi grada Leskovca. To vrlo dobro znate vi, baši roditelji i vaše porodice, na tome vam čestitam – vi nikada niste odustali, niste se pokolebali, niste krenuli putem lakšeg izbora. To treba da bude vodilja svima nama, vašim drugarima i generacijama koje će se ugledati na vas.“

On je dodao da bi posebno želeo da se obrati roditeljima kojima je čestitao što su uspeli u misiji da svoju decu naprave najboljima i zahvalio im se što nikada nisu prestali da veruju u državu i sistem.

Direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović pozdravio je sve mlade nosioce nagrada i kazao:

„Stvaramo preduslove da vi koji dolazite imate svetlu budućnost, da nova radna mesta koja se otvaraju, infrastruktura, škole, vrtići, bolnice, putevi, pruge, reke, sve ono što je nama ostavila generacija ispred nas da unapredimo. Budućnost je vaša. Leskovac je lep grad. Кo god se bude školovao na strani, treba da se vrati u svoj grad, da se vrati ovde gde nam deca rastu, rađaju se nove generacije. Srbija je jedna od najlepših zemalja na svetu, videćete to kada budete putovali. Zadatak svih nas koji stojimo pred vama je da vam omogućimo da sutra budete uspešniji od nas, da budete bolji od nas. Čestitam vam na svim ovim nagradama koje ste danas dobili.“

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja profesor dr Berislav Vekić čestitao je svim nagrađenima uz reči:

„Stvaramo daleko bolje uslove da možete u pristojim kabinetima, u pristojnim dijagnostičkim centrima, salama, da nastavite da radite i da se usavršavate. I dalje ćemo raditi na tome i poručujem vam: Radite, učite, usavršavajte se, jer znanje je ono što vam nikada niko neće moći oduzeti, a doći će dan kada ćete i tu pamet i to znanje moći u ovoj zemlji na adekvatan finansijski način da eksploatišete. Ostanite i pomognite državi Srbiji na ovom putu reformi i nadam se, sutra boljeg života u našoj zemlji. Čestitke vama koji ste najbolji, to je svakako podstrek za one druge da sledeće godine oni takođe ponesu ovu zaslužnu nagradu vašeg grada. Puno uspeha u daljem radu, svako dobro.“

U ime 201 dobitnika nagrada u ukupnom iznosu od 5,7 miliona su govorile mlade uzdanice medicine sestre Milica i Jelena Cakić, student prava Sanja Janković, koje su ostvarile zapažene rezultate tokom školovanja i mogu da se pohvale prosečnom ocenom iznad 9. One su se zahvalile gradu i gradonačelniku što iz godine u godinu prepoznaju trud i posvećenost mladih i istakle da je ova nagrada podstrek i motiv za doslednost i istrajnost na putu ka zacrtanim ciljevima.

Govorila je i Milica Ristić, doktorand na Ekonomskom fakultetu u Nišu na kom radi kao saradnik u nastavi, a čije kvalitete je gradonačelnik tačno pre godinu dana prepoznao na dodeli nagrada i ponudio joj mesto u svom Кabinetu.

„Zahvaljujući poverenju i proceni gradonačelnik dobila sam mogućnost i šansu za učenjem mnogo toga novog, bila sam deo nekoliko projektnih timova koji su radili na studijama izvodljivosti i biznis planovima, analizama nezaposlenosti, analizama mnogih makroekonomskih indikatora. Dobila sam čast da budem deo projektnog tima koji čini svega nekoliko istraživača za projekat koji grad Leskovac sprovodi sa SANU, koji će ispitivati potencijale našeg grada.“

Ona se na kraju obratila svim prisutnim talentima savetovala im da se odupru kritikama i sputavanjima i istrajno i hrabro slede stazu koju su sebi zacrtali.

O nama

Kancelarija za mlade grada Leskovca formirana je 25 aprila 2009. godine i sastavni je deo Agencije za lokalni ekonomski razvoj. Kancelarija za mlade predstavlja most između mladih s jedne strane, Lokalne samouprave, organizacija i institucija koje se bave mladima i Ministarstva omladine i sporta s druge strane.

ministarstvo logo1