• Home
  • Vesti
  • Tim iz Leskovca osvojio IV mesto na "Svetioniku znanja 2021."

Tim iz Leskovca osvojio IV mesto na "Svetioniku znanja 2021."

Tim iz Leskovca u sastavu Marko Perunović i Katarina Zlatanović osvojio je četvrto mesto na takmičenju za najbolji projekat "Svetionik znanja" proteklog vikenda na Avali od 26. do 28. novembra 2021. godine.

Ovo je jedan od najvećih projekata za srednjoškolce u Republici Srbiji.

Tim iz Leskovca osvojio je četvrto mesto sa projektom "Zeleni horizont". Cilj projekta predstavlja povećanje i očuvanje zelenih površina na teritoriji grada Leskovca. Organizovanjem omladinskih radnih akcija u kojima će učestvovati prvenstveno mladi uzrasta od 16 do 18 godina biće povećana količina posađenih stabala. Planirano je da se omogući velikom broju mladih da po prvi put učestvuje na radnoj akciji od višeg interesa za njihov grad.

"Svetionik znanja" predstavlja takmičenje 60 srednjoškolaca, treće i četvrte godine, iz 15 gradova Srbije: Beograda, Valjeva, Vranja, Vršca, Zaječara, Zrenjanina, Kruševca, Leskovca, Novog Pazara, Novog Sada, Pirota, Sremske Mitrovice, Užica, Čačka ili Šapca.

Ovogodišnja tema tima Leskovca bila je iz oblasti ekologije, a projekat nosi naziv "Zeleni horizont". Nakon tromesečnog rada uz stručno vođenje koordinatora iz partnerske organizacije, mentora iz stručne oblasti i alumni mentora napravljen je projekat "Zeleni horizont" koji je doveo tim Leskovac u finale.

Kancelarija za mlade grada Leskovca je partner na ovom projektu.

“Svetionik znanja“ je projekat koji sprovodi Asocijacija za afirmaciju kulture, a koji podstiče srednjoškolce da kroz kreativan i poučan višemesečni rad savladaju osnove pisanja projekata, kao i prezentovanje istih. Mladi pišu projekte koji će direktno reagovati na probleme u lokalnoj zajednici na jednu od pet tema – ekologija, turizam, kultura, javno zdravlje i društveni aktivizam. Peta generacija Svetionika znanja startovala je početkom septembra trodnevnim seminarom u Valjevu, gde su timovi srednjoškolaca imali priliku da se upoznaju sa svojim vršnjacima, koordinatorima i mentorima kao i da steknu osnovna znanja o pisanju projekata i otpočnu rad na svojim idejama. Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta RS, kompanije DM drogerie markt u Srbiji i Erste banke.

O nama

Kancelarija za mlade grada Leskovca formirana je 25 aprila 2009. godine i sastavni je deo Agencije za lokalni ekonomski razvoj. Kancelarija za mlade predstavlja most između mladih s jedne strane, Lokalne samouprave, organizacija i institucija koje se bave mladima i Ministarstva omladine i sporta s druge strane.

ministarstvo logo1