• Home
  • Vesti
  • Tim Leskovc ušao u finale „Svetionika znanja 2021.“

Tim Leskovc ušao u finale „Svetionika znanja 2021.“

Tim iz Leskovca u sastavu Marko Perunović, Katarina Zlatanović, Teodora Stojanović i Andjela Marjanović nastavio je tradiciju redovnog kvalifikovanja na finale takmičenja Svetionik znanja, koje će se održati u Beogradu od 25. do 28.11.2021. godine.

Ovogodišnja tema tima Leskovca bila je iz oblasti ekologije, a projekat nosi naziv "Zeleni horizont". Nakon tromesečnog rada uz stručno vođenje koordinatora iz partnerske organizacije, mentora iz stručne oblasti i alumni mentora napravljen je projekat "Zeleni horizont" koji je doveo tim Leskovac u finale.

Cilj projekta predstavlja povećanje i očuvanje zelenih površina na teritoriji grada Leskovca. Organizovanjem omladinskih radnih akcija u kojima će učestvovati prvenstveno mladi uzrasta od 16 do 18 godina biće povećana količina posađenih stabala. Planirano je da se omogući velikom broju mladih da po prvi put učestvuje na radnoj akciji od višeg interesa za njihov grad.

“Svetionik znanja“ je projekat koji sprovodi Asocijacija za afirmaciju kulture, a koji podstiče srednjoškolce da kroz kreativan i poučan višemesečni rad savladaju osnove pisanja projekata, kao i prezentovanje istih. Mladi pišu projekte koji će direktno reagovati na probleme u lokalnoj zajednici na jednu od pet tema – ekologija, turizam, kultura, javno zdravlje i društveni aktivizam. Peta generacija Svetionika znanja startovala je početkom septembra trodnevnim seminarom u Valjevu, gde su timovi srednjoškolaca imali priliku da se upoznaju sa svojim vršnjacima, koordinatorima i mentorima kao i da steknu osnovna znanja o pisanju projekata i otpočnu rad na svojim idejama. Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, kompanije DM drogerie markt u Srbiji i Erste banke.

O nama

Kancelarija za mlade grada Leskovca formirana je 25 aprila 2009. godine i sastavni je deo Agencije za lokalni ekonomski razvoj. Kancelarija za mlade predstavlja most između mladih s jedne strane, Lokalne samouprave, organizacija i institucija koje se bave mladima i Ministarstva omladine i sporta s druge strane.

ministarstvo logo1