• Home
  • Vesti
  • NAGRADJENI MLADI TALENTI NA DAN SVETOG SAVE

NAGRADJENI MLADI TALENTI NA DAN SVETOG SAVE

Mladi sugrađani koji su učestvovali na Javnom pozivu grada Leskovca - Kancelarije za mlade nagrađeni su za izvanredne rezultate u studiranju i školovanju kao i za osvojene medalje i nagrade na takmičenjima.

Tradicionalno, na dan Svetog Save, gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović uručio je nagrade najuspešnijim učenicima, studentima, sportistima, umetnicima, mladim talentima sa teritorije našeg grada. Sumom od 8,73 miliona dinara danas je nagrađeno 278 najuspešnijih mladih Leskovčana, a zbog obaveza na fakultetima dodeli je prisustvovalo oko 100 njih. 

Rekavši da je privilegija biti u njihovom društvu gradonačelnik Cvetanović im je poručio da su ponos svojih porodica, profesora i čitavog Leskovca i rekao:

„Vi ste sadašnjost na koju smo ponosni i budućnost u koju verujemo. Osnaživanje mladih je naš prioritetni zadatak, zato što su mladi, obrazovani, samouvereni i vredni ljudi stub napretka našeg grada i društva u celini. Svake godine pratimo vaš rad i uspeh kroz nagrade i stipendije. Preko 3600, tačno 3691, mladi talenat prošao je kroz naš fond. Nagradili smo ih sa 109 miliona dinara i to je nikad bolje i pametnije raspoređen novac u gradskom budžetu. Šanse se ne čekaju, već stvaraju. Svojim radom vi stvarate šansu za svoju svetlu budućnost, a svakom mladom čoveku na tom putu je potreban vetar u leđa. Nagradama želimo da vam pružimo motivaciju da se bavite onim u čemu ste najbolji i da pošaljemo poruku kako cenimo vaš marljiv rad i posvećenost. Naš zadatak je da nastavimo sa stvaranjem što boljih uslova da vi, najbolji među nama, ostanete u Leskovcu i svoje znanje ulažete u njegov razvoj.“

Zahvaljujući se direktorima osnovnih i srednjih škola, Predškolskoj ustanovi, Domu učenika, Akademiji Južna Srbija, Tehnološkom fakultetu i predsedniku Skupštine grada Leskovca Aleksandru Đuroviću na kandidaturi za Svetosavsku nagradu koju je juče primio u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gradonačelnik je istakao kako nagrada nije lično njegova, već nagrada za sve učenike, profesore, svo nastavno i nenastavno osoblje u školama, za sve ljude koji doprinose razvoju oblasti obrazovanja u Leskovcu i rekao mladima koji su došli da preuzmu nagrade kako su oni pokretačka snaga rukovodstva da se bori za što bolje uslove za njihovo školovanje, odrastanje i rad.

Među mladim talentima koji su prethodnih godina dobili novčanu nagradu grada Leskovca je i član Gradskog veća zadužen za unapređenje zaštite životne sredine, diplomirani pravnik Dragoljub Đorđević. Nakon gradonačelnika danas se i on obratio i rekao:

„I pored kontinuiranog korišćenja stipendija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, moram da kažem da sam najveće zadovoljstvo osećao kada je moj rodni grad stajao uz mene, kao što upravo stoji ovim nagradama uz sve ove prisutne mlade ljude. Ostavljajući po strani novčanu vrednost ovih stipendija, koja je nesumnjivo značajna, moram da istaknem njihovu suštinsku dragocenost. Naime, Vizionarski duh našeg gradonačelnika je već odavno prepoznao i osetio da su mladi talenti spojnica između naše lokalne samouprave i svetle budućnosti. Stoga, neka sve dobitnike gradskih stipendija zahvalnica, koja im se ovom svečanom prilikom uručuje, zauvek podseća na brigu zavičaja o njima i njihovom talentu. Dragi studenti i učenici, Vi ste izabrani, jer ste svojim radom i talentom to zaslužili. Izabrani ste da budete ponos grada Leskovca. Svetlajte obraz svoga Leskovca, kao što ste i do sada činili, a grad će uvek, budite sigurni, to umeti da ceni i nagradi.“

Obratilo se i troje dobitnika Emilija Pavlović, student Biološkog fakulteta u Beogradu, Saša Jevtić, student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, sa prosekom 9,5 i Jelena Stanković, student doktorskih studija Ekonomskog fakulteta u Nišu sa prosekom 10. Sve troje su se zahvalili na podršci koju im je grad Leskovac pružio i poručili svojim vršnjacima da kada veruju u sebe mogu sve ostvariti.

U ime nagrađenih prvo se obratila Emilija Pavlović koja je tokom prvog talasa epidemije virusa korona volontirala u gradskom kol centru: „Zahvaljujem se gradu što sam tri godine unazad nagrađivana ekskurzijom. Кao uspešnom studentu ovo mi je već druga godina kako dobijam novčanu nagradu od strane grada. Nagradu koju ćemo svi mi danas primiti predstavlja veliki podsticaj za nastavak našeg školovanja. Mi ćemo svakakao nastaviti da predstavljamo naš Leskovac onako kako najbolje znamo kao najuspešniji đaci, sportisti, studenti. Zahvaljujem gradu i gradonačelniku dr sci. med. Goranu Cvetanoviću kao i koordinatoru Кancelarije za mlade Aleksandru Stojanoviću na podršci.“

"Već po završetku studija preko programa „Moja prva plata“ dobio sam priliku da se priključim svojim kolegama u borbi protiv korona virusa u Opštoj bolnici Leskovac. Za mene je to velika čast ali i odgovornost jer pomažem ovde gde sam rođen i gde sam odrastao. Moji pogledi na budućnost su optimistični i verujem da će dolazak vakcine omogućiti da se vrati onaj život koji znamo od ranije.

Pozivam sve mlade ljude da nastave sa svojim radom jer smatram da se trud uvek na kraju isplate," - naglasio je Saša Jevtić.

„Na putovanju od osnovnih, preko master, danas već na doktorskim studijama suočavala sam se sa brojnim izazovima. Ali, uz pomoć moje porodice i grada Leskovca, svoje putovanje polako privodim kraju. Tokom doktorskih studija učesnik sam na brojnim naučnim skupovima, a takođe pišem i naučne radove za časopise, i na taj način predstavljam kako fakultet tako i svoj grad Leskovac,“ – istakla je Jelena Stanković i dodala da joj je, pored brojnih nagrada koje je dobila, jedno od najdražih priznanja Oktobarska nagrada grada Leskovca koju je dobila prošle godine. Gradonačelnik Leskovca je nakon obraćanja zahvalio na rečima pohvale i ponudio Jeleni Stanković da volontira u njegovom Кabinetu jer smatra da svojim znanjem može dati doprinos radu lokalne samouprave, što je ona oduševljeno i prihvatila.

Podsetimo. Fond za nagrađivanje mladih talenata oformio je gradonačelnik Cvetanović kada je prvi put obavljao ovu funkciju 2008. i 2009. godine da bi ga naredno rukovodstvo ugasilo. Nakon preuzimanja odgovornosti krajem 2013. godine na inicijativu gradonačelnika ponovo se uspostavlja sistem nagrađivanja najuspešnijih mladih Leskovčana i otada im se nagrade dodeljuju dva puta godišnje, na dan Svetog Save i na Dan grada Leskovca. Pored nagrada svršeni nosioni diplome „Vuk Stefanović Кaradžić“ svake godine odlaze na nagradnu ekskurziju i upoznaju prelepe predele Srbije.

Učenici koji su na takmičenjima republičkog nivoa osvajali prvo mesto su dobijali po 30.000 dinara, drugo i treće mesto 20.000 dinara. Mladi koji pohađaju seminare u Istraživačkoj stanici Petnica tokom zime dobijaju po 15.000 dinara dok za letnje seminare grad uplaćuje po 30.000 dinara.

Studenti koji su tokom prošle godine ostvarili prosek 10 dobijaju po 40.000 dinara, za prosek 9,5-9,9 sleduje im suma od 35.000 dinara, dok je za studente sa prosekom od 9-9,5 dinara rezervisano po 30.000 dinara.

Što se sportista tiče za članove reprezentacije ili onih koji su osvojili prvo mesto na međunarodnim i republičkim takmičenjima izdvaja se po 30.000 dinara, a za drugo i treće mesto 20.000 dinara.

O nama

Kancelarija za mlade grada Leskovca formirana je 25 aprila 2009. godine i sastavni je deo Agencije za lokalni ekonomski razvoj. Kancelarija za mlade predstavlja most između mladih s jedne strane, Lokalne samouprave, organizacija i institucija koje se bave mladima i Ministarstva omladine i sporta s druge strane.

ministarstvo logo1