Međunarodni dan mladih 2019.

Na Međunarodni dan mladih, u prostorijama Omladinskog kluba, podeljeni su ugovori o finansiranju omladinskih projekata koji za cilj imaju promociju aktivizma i volonterizma mladih.

Preko programa „Aktiviraj se“ za koji je izvojeno 1,5 miliona dinara, 13 projekata je ispunilo uslove konkursa. Od 2015. godine kada se započelo sa ovom praksom do danas podržano je 60 projekata sa preko 5,5 miliona dinara.

U ime Grada Leskovca, koji petu godinu zaredom preko Кancelarije za mlade finansira projekte za mlade, prisutnim predstavnicima udruženja građana i školskim parlamentima obratio se gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

„Preko programa „Aktiviraj se“ motivišemo mlade da urade nešto korisno za sebe i zajednicu u kojoj žive, da razvijaju svoje veštine i humanost, podstičemo društveni aktivizam mladih, budimo njihovu kreativnost, potencijale i inovativne ideje."

Gradonačelnik je istakao da se u cilju pružanja podrške mladima dva puta godišnje organizuje i dodela nagrada mladim talentima: na Dan Svetog Save i 11. oktobra na Dan grada. Do sada je nagrađeno preko 2500 mladih, sa preko 65 miliona dinara. On je dodao da pored novčanih nagrada, sve srednjoškolce sa teritorije grada, koji su nosioci Vukove diplome, Grad svake godine obraduje nagradnom ekskurzijom. Preko 300 vukovaca proputovalo je Srbijom, dok će još oko 100 njih sledećeg ponedeljka, 19. avugsta, krenuti u obilazak Centralne Srbije i Vojvodine.

Ispred Кancelarije za mlade prisutnima se obratio i koordinator Aleksandar Stojanović koji je kazao da je angažovanje Кancelarije izuzetno uspešno i produktivno i da je gorepomenuti program postao prepoznatljiv u Srbiji, a pomenuo je i besplatne radionice, info-centar za mlade, ali i program nagrađivanja mladih talenata preko kog se svake godine nagradi preko 600 mladih i talentovanih sugrađana. On je pozvao sve mlade ljude da se priključe radu kancelarije ali i da večeras prisustvuju otvaranju turnira u malom fudbalu „Hisar 2019“ na terenu OŠ „Кosta Stamenković“.

Nikola Pantić ispred udruženja Tomorrowle se zahvalio Gradu, gradonačelniku i Кancelariji za mlade na podršci, kao i svim učesnicima, volonterima i donatorima. “Tomorrowle je festival alternativne muzike koji postoji već tri godine. Prošle godine smo rasprodali halu sportova, a ove godine 30.08. organizujemo humanitarni događaj usmeren ka bolesnoj i siromašnoj deci u Centralnom gradskom parku.“

O nama

Kancelarija za mlade grada Leskovca formirana je 25 aprila 2009. godine i sastavni je deo Agencije za lokalni ekonomski razvoj. Kancelarija za mlade predstavlja most između mladih s jedne strane, Lokalne samouprave, organizacija i institucija koje se bave mladima i Ministarstva omladine i sporta s druge strane.

ministarstvo logo1