• Home
  • Vesti
  • Obeležen međunarodni Dan devojčica

Obeležen međunarodni Dan devojčica

U Leskovcu je obeležen međunarodni Dan devojčica.

Grupa devojaka među kojima su bile učenice iz Tehničke škole “Rade Metalac” i iz Kancelarije za mlade grada Leskovca, imale su priliku da se upoznaju sa jedinom ženom na teritoriji Jablaničkog okruga koja se profesionalno bavi autolimarskim i bravarskim radovima kao i zavarivanjem. Sunčica Gorčić je preduzetnica koja već dvadeset godina uspešno bavi autolimarijom. U svojoj radionici ona je razgovarala sa devojkama, predstavila im je prednosti i mane posla kojim se bavi, probleme sa kojima se susreće ali je isto tako i naglasila značaj ljubavi prema poslu kojim se bavi, ističući da autolimarija i zavarivanje, koje je pritom sama naučila, ne bi menjala ni za šta na svetu. Ovim putem devojkama je poručila da se istinski bore za svoje ciljeve kao i da se bave onim što vole.

Druga grupa devojaka iz Tehničke škole „Rade Metalac“ posetila je Marinu Petković iz Donjeg Bunibroda, koja se dugi niz godina bavi pčelarstvom. U razgovoru sa Marinom devojke su imale priliku da upoznaju žensku stranu pčelarstva, šta ona podrazumeva, koliko je teško biti pčelarka u okruženju u kome se pčelarstvom bave skoro isključivo muškarci. Nakon razgovora sa Marinom, devojke su dobile priliku i da se oprobaju u pčelarstvu, odnosno da uz Marininu pomoć otvore košnicu, postave ram i posmatraju organizaciju jedne pčelinje zajednice. Nakon boravka na pčelinjaku, devojkama je Marina pokazala sve pčelinje i proizvode od meda kao i sapuni koje Marina sa velikom ljubavlju priprema.

U okviru projekta nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih koji sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Gradom Leskovcem, Kancelarijom za mlade i Tehničkom školom “Rade Metalac”, poslednjeg četvrtka u aprilu mesecu, obeležen je međunarodni Dan devojčica u Leskovcu.

O nama

Kancelarija za mlade grada Leskovca formirana je 25 aprila 2009. godine i sastavni je deo Agencije za lokalni ekonomski razvoj. Kancelarija za mlade predstavlja most između mladih s jedne strane, Lokalne samouprave, organizacija i institucija koje se bave mladima i Ministarstva omladine i sporta s druge strane.

ministarstvo logo1