• Home
  • Vesti
  • Veliki uspeh mladih istoričara na takmičenjima

Veliki uspeh mladih istoričara na takmičenjima

Na ovogodišnjem republičkom takmičenju iz istorije, leskovački srednjoškolci postigli su zapažene rezultate, učenik IV razreda Ekonomske škole Milan Milenković osvojio je I mesto u kategoriji gimnazija, Matija Stevanović osvojio je III mestom za treću godinu gimnazija, dok je na Takmičenju istraživačkih radova iz oblasti istorije u organizaciji Regionalnog centra za talente učenik IV razreda Ekonomske škole Aleksandar Milovanović osvojio II mesto i jedini iz Leskovca se plasirao na republičku smotru istraživačkih radova iz oblasti istorije, koje će se održati u Pančevu.

Milan Milenković je i polaznik Istraživačke stanice Petnica na seminaru istorije: "Za takmičenje sam počeo da se spremam još septembra prošle godine, a period koji se izučava u četvrtoj godini srednje škole je druga polovina XIX veka i XX vek. Konkurencija je bila velika budući da sam se takmičio ne samo sa učenicima IV razreda društveno - jezičkog smera, već i III razreda prirodno-matematičkog smera Gimnazije. Ova nagrada mi je još jedan podstrek da ove godine upišem istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Posebnu zahvalnost dugujem svom mentoru i dugogodišnjem prijatelju doktorandu Vladimiru Petkoviću, kao i predmetnim profesorima Daliboru Coniću i Mileni Manojlović".

Mateja Stevanović, učenik III razreda društveno-jezičkog smera Gimnazije Leskovac, kao i Srednje Muzičke škole "Stanislav Binički", učesnik je i osvajač više nagrada na republičkim takmičenjima iz istorije, književnosti i latinskog jezika. Već treću godinu polaznik je programa arheologije u IS Petnici. Pored III mesta na pomenutom takmičenju, Mateja je osvojio i I mesto na Republičkom takmičenju iz književnosti. Njegov predmetni profesor je Ivana Stojanović, profesor istorije u Gimnaziji.

Aleksandar Milovanović je učenik Ekonomske škole "Đuka Dinić" Leskovac, polaznik i saradnik IS Petnica na seminaru istorije. U Vranju na takmičenju u organizaciji Regionalnog centra za talente uspeo je da se plasira na Republičko takmičenje iz oblasti istorije. Takmičenje se sastoji iz dva dela, prvi deo čini test znanja istorije vezan za period devetnaestog i dvadesetog veka po programu za četvrti razred društveno jezičkog smera i treći razred prirodno-matematičkog smera Gimnazije. Drugi deo takmičenja čini poster prezentacija samostalnog istraživačkog rada i odbrana istog pred tročlanom komisijom prezentacija samostalnog istraživačkog rada i odbrana istog pred tročlanom komisijom profesora istorije, gde je Aleksandar dobio maksimalan broj poena. Njegov istraživački rad bio je na temu jugoslovenskog iseljeništva između dva svetska rata. Veliku zahvalnost za plasman na republičko takmičenje duguje svom mentoru Ivanu Kociću, profesoru istorije.

O nama

Kancelarija za mlade grada Leskovca formirana je 25 aprila 2009. godine i sastavni je deo Agencije za lokalni ekonomski razvoj. Kancelarija za mlade predstavlja most između mladih s jedne strane, Lokalne samouprave, organizacija i institucija koje se bave mladima i Ministarstva omladine i sporta s druge strane.

ministarstvo logo1