• Home
  • Vesti
  • EKOLOŠKA ANALIZA PROIZVODNJE I PRIMENE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

EKOLOŠKA ANALIZA PROIZVODNJE I PRIMENE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

U Omladinskom klubu grada održano je predavanje na temu "Ekološka analiza proizvodnje i primene obnovljivih izvora energije".

Poslednjih godina je u čitavom svetu, a naročito u Evropskoj uniji došlo do naglog porasta primene svih oblika obnovljive energije.

Razvoj obnovljivih izvora energije donosi niz pogodnosti. Njime se mogu stvoriti značajne mogućnosti za razvoj privrede i zapošljavanje, a može se doprineti i obezbeđivanju novih investicija u širokom opsegu industrijskih grana, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou. Tehnologije korišćenja obnovljivih izvora energije pružaju takođe jedinstvenu priliku za ograničavanje emisije ugljenika u atmosferu, ne ugrožavajući pritom pristup energiji, što ima značajne implikacije na usporavanje klimatskih promena. Takođe, razvijanje obnovljivih izvora energije u nekoj zemlji stvoriće pristup energiji koja je neiscrpna, čime se smanjuje oslanjanje te zemlje na strane resurse i povećava njena energetska sigurnost. Pored toga, bilo da se koriste u velikom obimu, radi snabdevanja nekog grada energijom, ili u malom obimu, za napajanje male seoske elektromreže, obnovljivi izvori energije donose velike zdravstvene koristi, obezbeđujući čistu, bezbednu energiju, bez negativnih efekata upotrebe fosilnih goriva.

Upotreba obnovljivih izvora energije je jedna od ključnih komponenti održivog razvoja koja omogućava racionalne ekonomske, ekološke i socijalne efekte. Sveopšta briga o zaštiti životne sredine i ekološki zahtevi, danas su osnovni pokretač daljeg razvoja u korišćenju obnovljivih izvora energije. Zajedničke osobine svih novih tehnologija zasnovanih na upotrebi obnovljivih izvora energije jesu odlična ekološka performansa i dobra termička efikasnost.

Predavanju je prisustvovao veliki broj mladih.
Predavač: Miljana Aleksić, dobitnik nagrade za mlade talente grada Leskovca.

O nama

Kancelarija za mlade grada Leskovca formirana je 25 aprila 2009. godine i sastavni je deo Agencije za lokalni ekonomski razvoj. Kancelarija za mlade predstavlja most između mladih s jedne strane, Lokalne samouprave, organizacija i institucija koje se bave mladima i Ministarstva omladine i sporta s druge strane.

ministarstvo logo1