• Home
  • Konkursi
  • Poziv za praktikante Karijernog info centra

Poziv za praktikante Karijernog info centra Leskovac

GIZ je organizacija za međunarodnu saradnju Savezne Republike Nemačke, koja od jula meseca 2015. godine, sprovodi projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih“ - GIZ YEP, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, Ministarstvom obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkim i socijnim pitanjima kao ključnim partnerima.

 

Cilj projekta

Opšti cilj projekta je da se omoguće uslovi za poboljšanje rasta i izgleda za zapošljavanje mladih na tržištu rada i njihovo osnaživanje, u skladu sa prioritetnim ciljevima Vlade Republike Srbije.
U cilju sprovođenja projekta “Podsticanje zapošljavanja mladih”, Kancelarija za mlade Grada Leskovca raspisuje javni poziv za učešće na praksi iz oblasti karijernog informisanja, vođenja i vršnjačkog savetovanja za studente kao i sve one koji su zainteresovani da se priključe praksi Karijernog info centra.

U okviru programa stručne prakse studentima odnosno zainteresovanim učesnicima je omogućeno da steknu znanja i trenerske veštine koje će im pomoći da uspešno realizuju radionice i individualno savetovanje za mlade kojima je potrebno informisanje o karijeri. Studentska praksa odvija se u skladu sa programom profesionalne orijentacije po kojem su kancelarije za mlade formirane kao servisi za karijerno informisanje mladih – karijerni info kutak, a studenti tom procesu doprinose svojim radom, znanjem i zalaganjem.

Tokom trajanja prakse studenti imaju kontinuiranu mentorsku podršku i prolaze kroz mini projektni ciklus, od planiranja do realizacije projekta i izveštavanja o postignućima, čime se osposobljavaju da projektno promišljaju, te im se znatno unapređuju kompetencije za učešće na različitim projektima u svetu rada.

Znanja koja student stiče na stručnoj praksi:

 Student upoznaje dinamičan i moderan pojam karijere;
 Student razume značaj profesionalne orijentacije za mlade, njene ciljeve i na koji način ona može dugoročno da utiče na rešavanje problema zapošljavanja mladih, kao i na njihovo lično blagostanje;
 shvata značaj samostalnog izbora karijere i ume da objasni njegovu važnost različitim ciljnim grupama – mladima, roditeljima, nastavnicima, privrednicima...
 Student upoznaje petofazni model profesionalne orijentacije, funkciju svakog koraka i radionice u okviru koraka;
 Student upoznaje metode i tehnike profesionalne orijentacije;
 Student upoznaje sistem profesionalne orijentacije i karijernog vođenja i savetovanja, ključne aktere na tržištu rada i obrazovanja, njihove uloge i međusobne veze;
 Student shvata ulogu i način rada kancelarija za mlade u Srbiji;
 Student razume koncept i značaj rodne ravnopravnosti i prepoznaje rodne stereotipe u oblasti izbora karijere.

Veštine koje student stiče na stručnoj praksi:

 veštinu komunikacije, aktivnog slušanja i nepristrasnog davanja informacija;
 veštine timskog rada;
 veštine pretraživanja informacija, prepoznavanja ključnih, relevantnih i tačnih informacija;
 veštinu uspostavljanja kontakata i građenja partnerstava; ›
 organizacione veštine;
 trenerske veštine;
 spretnost u promocijama i odnosima sa javnošću;
 odgovornost u realizaciji zadataka;
 krativnost u traženju rešenja za probleme koji eventualno iskrsnu u realizaciji.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane učesnike da pošalju svoj CV i motivaciono pismo na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (sa naznakom u polju subject: Praksa) najkasnije do ponedeljka, 28. 03. 2016. godine do 20 časova. Svi prijavljeni kandidati koji žele da se priključe programu, putem e-maila, dobiće obaveštenje 29.03.2016. do 20 časova o detaljima obuke.

O nama

Kancelarija za mlade grada Leskovca formirana je 25 aprila 2009. godine i sastavni je deo Agencije za lokalni ekonomski razvoj. Kancelarija za mlade predstavlja most između mladih s jedne strane, Lokalne samouprave, organizacija i institucija koje se bave mladima i Ministarstva omladine i sporta s druge strane.

ministarstvo logo1