• Home
  • Blog
  • Karijes kao najveći problem današnjice i mere prevencije karijesa

Karijes kao najveći problem današnjice i mere prevencije karijesa

Karijes predstavlja destruktivnu bolest zuba odnosno tvrdih zubnih tkiva.

Naime kod ove bolesti dolazi do demineralizacije (smanjenja čvrstoće) tvrdih zubnih tkiva odnosno gledji, dentinaicementa. Tako usled razjedanja ovih tkiva, ostala (mekatkiva) zuba postaju podložna promenama odnosno dolazi do stvaranja supljine u zubu. Tako dolazi do propadanja zuba ,a proces se može širiti i na ostale delove usne duplje i izazvati ozbiljne komlikacije.

Za nastanak karijesa neophodna je bakterija streptoccocus mutans koja je sastavni deo normalne flore usne duplje. Medjutim, pored ove bakterije nastanaku karijesa doprinose i pljuvačka, loša oralna higijena, ishrana, nasledje i opšta oboljenja. Pljuvačka kao proizvod pljuvačnih žlezdi i maulogu u nastanku karijesa. Naime u normalnim uslovima napovršini zuba nalazi se sloj proteina i gliko proteina pljuvačke koji se naziva pelikula. On predstavlja osnovu za stvaranje zubnog plaka (zajednicu mikroorganizama koji su nepovratno adherirani za gledj). Sada se na ovu zajednicu nadovezuju sećeri koje bakterije razgradjuju do kiselina koje demineralizuju (razaraju) gledj. Klinički se to vidi kao jedna bela mrlja (macula cariosa alba), koja prelazi u tamnu traku (macula cariosafusca). U ovom stadijumu još uvek je moguće izlečenje. U daljem razvoju karijesa dolazi do promene tkiva i stvaranja kariozne šupljine praćeno bolom. Ukoliko se ne leči na vreme karijes se može proširiti na zubnu pulpu i izazvati pulpitis.

Prevencija karijesa podrazumeva regularno i pravilno pranje zuba (po principu “kiša pada trava raste” i sa blagim kružnim pokretima); upotreba konca za zube; upotreba sredstva za ispiranje usne duplje (koja uništavaju bakterije usne duplje i tako održavaju neutralnu pH sredinu usta) i regularne posete svog odabranog stomatologa.

ministarstvo logo1

O nama

Kancelarija za mlade grada Leskovca formirana je 25 aprila 2009. godine i sastavni je deo Agencije za lokalni ekonomski razvoj. Kancelarija za mlade predstavlja most između mladih s jedne strane, Lokalne samouprave, organizacija i institucija koje se bave mladima i Ministarstva omladine i sporta s druge strane.